Manuel Terapi, ilk olarak modern tıbbın kurucusu Hipokrat tarafından kullanılan, geleneksel ve bilimsel bir tedavi yöntemidir. Halk dilinde “elle tedavi” olarak da adlandırılan manuel terapi, sık bilinenin aksine bir masaj terapisi değil vücut anatomisine dayanan bir fizik tedavi yöntemidir.
Manuel Terapi vücut anatomisine dayanan bir fizik tedavi yöntemidir ve vücut anatomisinin kişiden kişiye farklılık göstermesi gibi, manuel terapi yöntemi de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Manuel terapi ile tedaviye başlanılmadan önce uzman fizyoterapistler denetiminde manuel terapi uygulanacak hasta üzerinde belli değerlendirme ve analiz modelleri gerçekleştirilerek, kişiye özel manuel terapi metodu oluşturulmaktadır.
Manuel terapi, vücudun farklı noktalarına el ile baskı uygulayarak omurganın çeşitli deformasyonlarının düzeltilmesinde, omurga ve eklemler üzerindeki ağrı ve fonksiyon bozukluklarının tedavi edilmesinde etkin rol oynamaktadır ve manuel terapi tedavisinin başarıya ulaşması için kişiye özel tedavi metotlarının uygulanması büyük önem taşır.
Manuel terapi özellikle kas iskelet sistemi kaynaklı hastalıklar ve ağrı merkezli omurga ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Manuel terapi tedavi yönteminde ilk adım terapi alacak hastayı tedavi sürecine hazırlamak için uygulanan değerlendirme adımıdır.
Manuel terapi tedavisinde statik değerlendirme olarak adlandırılan bu adım hastanın fizyoterapist ile ilk tanışma anıdır. Hastanın yürüyüş şekli, postural duruşu, omuz seviyeleri ve omurga duruşu incelenerek, hastaya özel bir postür haritası çıkartılır. Manuel terapi tedavisindeki ilk aşama olan statik değerlendirme aşaması sonraki adımları etkileyeceği için tedavinin seyrinde büyük önem taşımaktadır.
Manuel terapi omurga ve eklemlerdeki ağrı ve fonksiyon bozukluklarının tedavisinde uygulanan ve modern tıp literatüründe başarısı kanıtlanmış bir fizik tedavi yöntemidir. Manuel terapi tedavisinde, uzman fizyoterapistler denetiminde uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için yol gösterici diğer bir adım dinamik değerlendirme adımıdır.
Dinamik değerlendirme adımında hasta, uzman terapistler tarafından gösterilen hareketleri bir set halinde yapmaya başlar ve bu esnada terapistler hastanın eklemlerde oluşan hareketliliğini incelerler. Manuel terapi tedavi sürecinde yapılan dinamik değerlendirme, uzman terapistin her ekleme tek tek ulaşarak hastanın ihtiyacı olan terapi tedavi şemasını çıkarmasına yardımcı olmaktadır.
Manuel Terapi ile her hastanın tedaviye yanıt verme süreci ve iyileşme eğilimi, hastanın yaşadığı koşullar , iş ve ev hayatındaki düzeni, sorumlulukları, stres seviyesi ve hastalık öyküsüne göre farklılıklar göstermektedir.
Yük ve yüklenme kapasitesi modeli, manuel terapi tedavi sürecinde uygulanacak methodlar ile ilgili rehber niteliğinde yol gösterici bir modeldir. Yük, hastanın günlük hayatındaki fiziksel ve mental yüklemelerini temsil etmektedir. Yük ve yüklenme arasındaki denge kritisize edilirken, hastanın kilo, yaş ve aktif yaşama katılım düzeyi önemli rol oynamaktadır. Manuel terapi tedavisi alacak hasta, uzman fizyoterapistler kontrolünde mutlaka yük ve yüklenme kapasitesi modeli değerlendirmesinde geçmeleri, uygulanacak tedavinin seyri ve başarıya ulaşması için önem taşımaktadır.
Manuel terapi, tedavi sürecinde uygulanacak teknikler vücut anatomisini baz alarak şekillendirilir ve bu sebeple manuel terapi her hasta için farklı teknik ve metotlarla uygulanmaktadır. Manuel terapi tedavi sürecine başlanılmadan önce uzman fizyoterapistler kontrolünde vücudun anatomik yapısı incelenir ve tüm kas, kemik, sinir fonksiyonları üzerindeki hasarları tespit etmek için ayrıntılı bir değerlendirme gerçekleştirilir.
Bio-psiko-sosyal model olarak tanımlanan analiz modeli, manuel terapi tedavisi alacak hastanın fiziksel fonksiyon bozukluklarını tespit etmeye yardımcı olur. Alman mentorlar tarafından geliştirilen Bio-psiko-sosyal model ile hastanın içinde bulunduğu sakatlık durumu, eklemlerin esnekliği, kas kuvveti ve hali hazırda var olan şeker, tansiyon, romatizma gibi hastalıkların detaylı analizi yapılır ve hastanın fiziksel tanı raporu oluşturulur.
Fiziksel tanı raporu, manuel terapi tedavisi görecek hastanın tedavi süresince hayatın içinde yer alan korku ve kaygılarının analiz edilmesine olanak sağladığı gibi hastanın aile ve iş hayatına olan sorumlulukları ve bu sorumlulukları yerine getirirken şiddetli ağrı ve kısıtlı hareket kabiliyeti ile nasıl başa çıkabileceğinin farklı bir perspektiften izlenmesine yardımcı olmaktadır.
Manuel terapi, tedavi sürecinde herhangi bir ilaç kullanımına bağlı kalmadan, uzman fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilen tamamen el ile uygulanan baskı ve germe tekniklerinin kullanılması ile başarılı sonuç veren bir fizik tedavi yöntemidir. Kimyasal ilaçlara ihtiyaç duyulmadan uygulanan ve tıbbi olarak başarısı kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmasından ötürü manuel terapi sürecinde kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıklar tedavinin sürecini olumsuz etkilemez.
Manuel terapi tedavisinde dikkat edilecek en önemli nokta, terapinin uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanmasıdır. Manuel terapi esnasında etkili ağrı noktası üzerine yapılacak bası veya omurlar üzerine uygulanacak doğru germe tekniği ile rahatsızlık pozitif yönde ilerleme gösterirken, yanlış müdehale kalıcı sakatlık ihtimaline sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle manuel terapi, uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulandığı sürece zararlı bir durum teşkil etmemektedir.
Manuel terapi ilkeleri doğrultusunda, manuel terapi alan her hasta özeldir ve hasta rahatsızlığı ve hastalık öyküsü baz alınarak yapılan tetkik ve değerlendirmeler neticesinde her hastanın el teknikleri ve terapi egzersizleri farklılık göstermektedir. Kişiye özel teknik ve metotların geliştirilmesi, manuel terapi tedavisinde bir çok fayda ve avantajı iyileşme sürecinde ön plana çıkartır.
Manuel terapi, modern tıp literatürlerinde başarısı kanıtlanmış, el ile kişiye özel geliştirilen manuel terapi teknik ve egzersizleri ile kas, omurga ve eklem üzerinde oluşan fonksiyon bozuklukları ve ağrı merkezi kas ve eklem rahatsızlıkları üzerinde etkin bir fizik tedavi yöntemidir. Uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanan manuel terapi ile aşağıdaki hastalıklar üzerinde tedavi yöntemleri uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.